Gökotta

Idag var det dykväder. 30 dykare i sju båtar lämnade hamnen i förmiddags när vinden lagt sig, och i skrivande stund är de flesta på väg tillbaka eller redan vid kaj. Dykarna har besökt både nyare och äldre vrak, och det finns ett par oidentifierade.

Dagens trofé hade varit det så kallade Spritvraket, eller snarare den tappade spritlast som dykarlegenderna hävdar finns ”precis utanför Åhus”. Den som känner någon dykare vet att det finns många historier, och hoppet lämnar ju aldrig en sann dykare.

Foto: Okänd
Uppmätning av vrak

Sikten var inte bara dålig, flera av dyklagen kunde se ett och annat, vilket bevisas av ett lösfynd som gjorts. Det är en del av en kritpipa. 1800-tal säger den marinarkeologiska expertisen på plats.

Foto: Robert Hansson
Kritpipa

Ett vrak uppe vid Landön som man letat efter länge kan ha hittats, åtminstone finns där klara tecken på att det man hittat är ett vrak.

Högskolan Kristianstad har fått hjälp med att ta prover, men precis som på flera andra ställen var sikten mycket dålig eller obefintlig både i ytan och på 10 meters djup. Filmen nedan ger ett litet smakprov som vi tackar Dykterminalen i Lund för.

I Gropahålet var sikten med siktskiva mindre än en meter vid ytan. Prover på både vatten och botten samt film har tagits.  Vidare har havsbotten undersökts med kamera åt kommunen, hoppas sikten var tillräckligt bra.

This entry was posted in Allmänt, Fältveckan. Bookmark the permalink.